Thursday, February 1, 2007

Viitorul .. in viziunea lui Bill Gates

IT&C / News
Bill Gates prevede un rai digital pe pamant, cu televiziune-internet si celular-telecomanda
Televiziunea va fi interactiva si o vom privi numai pe Internet. Celularul va deveni o telecomanda. Vom fi tot mai conectati la retea: in bucatarie, sufragerie, dormitor, masina si in aer liber.Pentru a fi informati si a impartasi viata digital
In 1975, Bill Gates, fondatorul Microsoft, a prevazut ca pe viitor va exista un "computer pe fiecare birou si unul in fiecare casa". La 32 de ani de la profetia sa informatica, revista italiana Panorama s-a intalnit cu parintele software-ului care fac sa functioneze computerele din lumea intreaga, pentru a avea, in avanpremiera, o alta viziune despre care va fi viitorul nostru digital. Ocazia a fost "Consumer electronic show", organizat recent la Las Vegas. Un eveniment la care Bill Gates a anuntat "Windows Vista", noul sistem operativ care de la 30 ianuarie este instalat pe toate noile computere. Numarul unu al Microsoft are astazi 52 de ani, dar nu s-a schimbat si pare sa nu fi imbatranit deloc. Are acelasi look: fara sacou si cu o camasa albastra cu doua numere mai mare, inchisa si la gat si la mansete. Are aceiasi ochelari mari ca atunci cand isi programa primul sistem operativ intr-un garaj din Seattle. Acelasi entuziasm: ochii i se lumineaza si devine imposibil de oprit atunci cand povesteste ceea ce el numeste deceniul nostru viitor, noteaza Guido Castellano, autorul articolului publicat de Panorama.

Astazi totul este digital, fotografiile, videotextele, muzica. Tinerii petrec mai mult timp la computer decat in fata televizorului iar Internetul a atins o difuzare planetara. Dar nu ajunge: "Ceea ce lipseste inca sunt experientele conectate", a explicat Bill Gates. "Un mediu care sa permita accesul la informatii tot timpul. De o maniera usoara si intuitiva. Avem tehnologii inovatoare care vor face o mare diferenta pe viitor". Cateva exemple? "Posibilitatea de a utiliza comenzi vocale pentru orice lucru ce va permite interactiunea cu telefonul si computerul. Micile telecamere pe care le punem deasupra computerului vor deveni inteligente: vor fi in masura sa inteleaga ce facem, daca acordam atentie sau nu, si vor intelege daca cel care este asezat la computer sau intra in casa este proprietarul sau un intrus".

Bill Gates pare un fluviu debordant atunci cand contureaza "experientele conectate" dintr-o zi oarecare a unui viitor nu prea indepartat. Nu inventeaza, pur si simplu povesteste lucruri care in laboratoarele sale se experimenteaza deja de ani de zile. De exemplu, intr-un spatiu deschis. "Ma aflu intr-o statie de autobuz", prevede Gates. "Un display arata ce autobuz vine si la ce ora. Avand in vedere ca celularul meu are un localizator GPS (cel al navigatorilor) si stie unde ma aflu, in timp ce stau pe scaun pot consulta o harta si vedea pullmanul care soseste". Dar nu e totul. Celularul este destinat sa se transforme intr-o supertelecomanda in stil Star Trek. Un obiect cu care sa faci mult mai multe decat simplele apeluri si mesagerie. "Bazandu-se pe pozitia mea, celularul repereaza informatii care ar putea sa ma intereseze", explica Gates. "De exemplu, imi spune ca in apropiere se afla un restaurant care corespunde profilului localurilor mele preferate. Exista chiar o oferta speciala. Pot lua cuponul de reducere digitala care imi este trimis, deoarece ma aflu in acea zona, si il pot pastra si folosi cand voi reveni prin acele locuri si voi decide sa incerc acel restaurant. Pot chiar sa consult meniul sau sa rezerv o masa".

"In timp ce sunt foarte ocupat suna celularul", isi continua viziunea Gates. "Cineva a sunat la usa casei pentru a preda un pachet. Arunc o privire prin camera video pentru a vedea cine e, daca decid sa accept pachetul trimit semnatura mea digitala, o pot face cu un clic". Datorita unei tehnologii Microsoft care se numeste Synch si pe care compania Ford o va monta pe o serie de automobile inca din acest an (si pe noul model Focus) se va putea interactiona cu toate dispozitivele digitale pe care le avem in buzunar atunci cand ne urcam in masina, de la celular la iPod, direct prin instalatia audio a masinii. Functioneaza cu toti cititorii de muzica de pe piata si toate celularele. "Este mult mai mult decat o instalatie cu voce tare", precizeaza Gates. "Prin Synch, soferul poate continua in masina un apel primit in casa fara sa tina telefonul in mana. Synch citeste cu voce tare SMS-urile primite.

Experienta de "viata conectata" se deplaseaza si la bucatarie. Dupa cat se pare, datorita "screen technology", aceasta camera va suferi o accelerare considerabila hi-tech in anii ce vor urma. "Aceasta tehnologie, care va avea un cost foarte redus si va fi prin urmare foarte raspandita, ne va permite sa proiectam imagini si date pe un perete sau o suprafata foarte obisnuita, precum o masa, pur si simplu printr-o comanda vocala", explica Gates. In acest mediu totul comunica cu totul. Produsele din frigider au un microchip (in locul codului cu bare) care ofera aparatelor electrocasnice informatii privind data expirarii si timpul de coacere. Sistemul proiecteaza retete posibile cu ingredientele aflate la dispozitie si ghideaza pas cu pas in prepararea cinei.

Tehnologia iese de pe monitorul computerului pentru a fi proiectata pe perete. ti se va parea ca traiesti intr-un acvariu sau ca privesti la un peisaj relaxant. Peretele devine un display enorm care exprima personalitatea proprietarului sau. Tablourile vor disparea devenind spatii digitale: rame intre care se poate privi la televizor, juca sau "chatta" cu prietenii. DVD-ul asa cum il intelegem noi astazi "este destinat sa dispara in interval de doi ani", a anticipat Gates. Mostenitorul sau va fi "Blue ray disc" al companiei Sony sau "HD DVD" al companiei Toshiba? Ne aflam in fata unui nou razboi al standardelor asemanator situatiei in care pentru suprematia la rolul de suport pentru "home video" se duelau caseta video VHS si Betamax. Sony va insera "Blue ray" in toate noile Playstation 3 ce vor veni in luna martie. Dar Microsoft? "In XBox 360 vom monta cititorul HD DVD", precizeaza Gates.

Dar in timp ce se intensifica batalia formatelor, lucrul care va prevala va fi ceea ce Gates a botezat "connected entertainment". Concret, filmele si TV-ul vor veni in sufrageria noastra prin retea, cu rezolutie mare. Se va putea vedea la TV prin console pentru jocuri sau cu media center, varianta potentata de un computer care poate fi legat si la TV cu ecran plat. Un computer care dupa un inceput "caldut" cunoaste un boom fara precedent, mai ales in SUA. In perioada Craciunului, 80 la suta din computerele vandute au fost tocmai media center. "In lume exista deja 30 de milioane de unitati", precizeaza Gates. Datorita acestor dispozitive conectate le Internet si TV se poate achizitiona un film de prima vizionare facand un clic cu telecomanda.

Viitorul, in opinia lui Gates, apartine furnizorilor de continut care vor intelege potentialitatile video via Internet. In America exista deja provideri ca Lion’s Gate Entertainment, Vongo si ShowTime, care posteaza online o videoteca imensa. In Italia, lucreaza in aceasta directie companii precum Telecom Italia si Fastweb. Pe langa filmele cu plata cablul de Internet va aduce in toate casele IPTV, sau altfel spus Internetul TV. "Cu multe functii in plus - anticipeaza Gates - va fi cu rezolutie mare si trecerea de la un canal la altul se va face rapid ca in cazul unei TV autentice. In plus, o alta mare noutate a noului IPTV va fi functia PIP (picture-inpicture, sau imagine in imagine), care consta in a vedea ce se transmite in alta parte pentru a schimba canalul. Este zapping-ul de noua generatie.

IPTV este in masura sa ofere tot ceea ce astepti de la o mare experienta televizata. Se pot privi si inregistra transmisii televizate preferate atat in format standard cat si de rezolutie mare, dar se vor putea si cauta rapid programele preferate ca actor, titlu, sau regizor". Va fi o televiziune noua care va interactiona cu computerul. Se va putea dialoga cu prietenii care sunt online in timp ce se va putea urmari partida sau chiar face schimb de imagini, muzica si texte. "Ambitia noastra este de a va aduce o experienta de conectare totala, 24 de ore din 24. Chiar daca, trebuie sa recunosc, nu stim inca bine cum sa aplicam aceasta viziune la timpul pe care il veti petrece dormind", conchide Bill Gates.
Bloombiz
(Sursa: Rompres)

No comments: